Succesul in módelling

Modelling-ul este arta de a crea reprezentări ale lucrurilor în "lumea reală" și de a permite ideilor fanteziste să fie expuse. De fapt, un model este produsul unei viziuni dintr-un sistem sau domeniu de activitate.
In domeniul care ma intereseaza pe mine, a modei, sunt doua categorii de modele, fotomodelul si manechinul. Care este deosebirea?
Fotomodelul (din franceză photo-modèle), este o persoană care pozează ca model fotografic sau video. De obicei fotomodelele își expun propriul corp în scopuri de reclamă sau în cadrul unor licitații. Fiul meu este modelul unei agentii din Romania. Mai jos am pus o poza de la prima sedinta foto pentru revista Men's Health Romania.
 https://www.menshealth.ro/lifestyle/cum-sa-te-imbraci-in-noul-sezon/
Manechinul este o persoană angajată de un atelier de croitorie, de o casă (agenție) de modă etc. pentru a îmbrăca diverse obiecte vestimentare, cu scopul de a le prezenta publicului. Acesta este visul oricărui model, trecerea la nivelul urmator, manechin, inseamna sa ai un venit constant si substantial.

astratex.ro  Cică, la inceputuri, fiicele clienților înstăriți prezentau creațiile unor croitori sau creatori de modă prin intermediul unor fotografii publicate în cataloage sau reviste de modă.
Acțiunile organizate de diferite case de modă au apărut ulterior. Modelele avanseaza de la model, la top model si supermodel.
 Cand era micuț, fiul meu desena, taia, ajusta, crea tot felul de "obiecte vestimentare" asa cum le vedea el la personajele desenelor animate difuzate de Cartoon Network.
Anul trecut, mi-a spus că vrea să meargă la o preselectie organizata la Constanta de catre o agentie de modelling din Bucuresti.
"Ba' ma lasi?!" am zis eu, ca om din popor. M-a mirat hotărârea lui, era foarte sigur că va reuși.
Duminica urmatoare, luam masina, ne suim, plecăm, ajungem! La hotelul Ibis unde se tinea preselectia, lume multă, tineret, părinți, bunici. Am completat chestionarul si l-am predat unei doamne care ne-a dat un bon, la schimb.
Mă uitam la usa pe care intrau concurenții, ma uitam si transpiram, de emotie. Unii intrau, o secunda, doua, cinci, gata! Ieseau rapid. Când a intrat al meu...n-a mai ieșit decât după 20 de minute zicandu-mi scurt: "Gata!".
A fost singurul acceptat. La putin timp, am plecat la București pentru semnarea contractului de 6 ani.
Agentia de modele nu este o scoala. Ea doar te propune si te mai aranjeaza un pic inaintea unor sedinte foto pentru vreun potential client, restul e treaba ta. Cat se afla sub contract, modelul, nu are voie sa-si aduca modificari corpului (tatuaje, piercing, silicoane, vopsit, tuns) decat cu acceptul Agentiei. Am inceput imediat pregatirea si nu i-a fost deloc usor, cu fiecare drum la Bucuresti invata lucruri noi, din mers.
Primul pas a fost sa se puna la punct cu engleza care trebuie vorbita fluent, apoi cu franceza, care este esentiala in lumea modei precum latina in medicina. In moda sunt termeni in franceza care nu au traducere, si-ar pierde sensul! De exemplu:
   Prêt-à-porter (gata de purtat) este un termen care desemnează hainele produse în fabrici și vândute în stare desăvârșită și talii standarizate în magazine. În modă, croitoria personalizată și haute couture sunt concepte contradictorii cu prêt-à-porter.

 Haute couture (croitorie de lux) se referă la confecționarea de haine personalizate, la comanda, și de cele mai multe ori realizate manual. Acestea sunt făcute din materiale scumpe de mare calitate, cu o mare atenție la detalii.

Desigur, nu-i strica si un pic de italiana, spaniola, germana si ...mandarina daca Agentia il trimite in Singapore...
A avut mai multe interviuri si si-a dat seama ca vorbitul este o arta.
A trecut la exercitii de dictie, vorbitul in public trebuie sa fie inteligibil si placut la urechea ascultatorului. Intr-o conversatie este frumos sa folosesti exact cuvantul potrivit decat sa-l inlocuiesti cu popularele "chestie", "misto", "nasol"etc. Unele evenimente pot aduna laolalta numeroase vedete in cadrul unei cocktail party marcat de o sesiune de shopping speciala. Daca participi la o petrecere la care imbraci haine create de vreo "Maison De Couture" si faci conversatie cu diferite persoane mai importante, e bine sa ai un vocabular cat de cat mai vast care poate compensa unele lipsuri din cultura generala.
Si-a facut, abonament la sala pentru modelarea trupului, pentru cativa muschi. Nu prea mult. Nimeni nu face costume pentru huidume genul Hulk Hogan.
Exercitii de mers. Mersul este esential. Tinerii de azi merg mult pe tenisi iar cand se incalta in pantofi au o anumita stangacie, la fel si cand imbraca un costum elegant. Daca mergi la un "photo shoot" unde poti sa imbraci 10 costume si nu ai atitudine, esti distrus! Haina poate sa fie frumoasa dar daca omul din ea nu arata "cool", nu se va vinde, nu va atrage privirile iar clientul nu te va alege pentru prezentarea de moda.

Foarte important este si cum stai in picioare si astepti ceva, undeva in public. Da! Daca privesti o persoana care asteapta la rand la casa de marcat, sau in lift, sau in metrou etc, poti sa "citesti" multe despre ea. Ce educatie are, ce temperament, daca-i un prostovan sau ingamfat. Cineva te priveste si este cunoscut faptul ca agenti de la mari Case de Moda recruteaza direct din strada persoane potrivite pentru anumite creatii vestimentare.
Fiul meu, petrecea mult timp in fata oglinzii facand "exercitii de expresie". Eu credeam ca se stramba in joaca... Mi-a povestit ca la o sedinta de Foto-Shooting, trebuia sa pozeze exprimand diferite stari emotionale si i-a fost greu pentru ca nu stia cat de mult trebuia sa se incrunte sau sa zambeasca sa nu para exagerat sau caraghios. Fotografii sunt profesionisti si te ajuta dar e bine sa ai antrenament. Actorii in general, iti pot afisa instant un zambet standard, ca o semnatura.

Este multa munca in aceasta meserie iar succesul poate intarzia sa apara din cauza unui mic amanunt pentru care nu ai fost pregatit.

Comentarii