Apa - ce este?


Apa este un lichid inodor, insipid și incolor, adica fara miros, gust si culoare (in stare pura). Este absolut indispensabilă vieții, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solvenți. Apa este un compus chimic al hidrogenului și al oxigenului, având formula chimică brută H2O (vedeți Apă (moleculă)). Apa este una din substanțele cele mai răspândite pe planeta Pământ, formând unul din învelișurile acesteia, hidrosfera. 
O intalnim sub formă de apă sărată există în oceane și mări. Sub formă de apă dulce în stare solidă, apa se găsește în calotele polare, ghețari, aisberguri, zăpadă, dar și ca precipitații solide, sau ninsoare. Sub formă de apă dulce lichidă, apa se găsește în ape curgătoare, stătătoare, precipitații lichide, ploi, și ape freatice sau subterane. În atmosferă, apa se găsește sub formă gazoasă alcătuind norii sau fin difuzată în aer determinând umiditatea acestuia. Considerând întreaga planetă, apa se găsește continuu în mișcare și transformare, evaporarea și condensarea, respectiv solidificarea și topirea alternând mereu. Această perpetuă mișcare a apei se numește ciclul apei și constituie obiectul de studiu al meteorologiei și al hidrologiei.

In forma moleculara arata asa (poza de sus) si se numeste "monoxidul de dihidrogen". Da, asa se scrie - dihidrogen, suna moldoveneste...stiu.
Este un compus anorganic polar cu formula chimică H2O. Molecula sa este formată prin combinarea a doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen. Cand se pune intrebarea de unde provine apa de pe Pamant, trebuie sa luam in considerare niste lucruri interesante. 
Stim foarte bine ca apa este compusa din Hidrogen si Oxigen (H2O), iar hidrogenul este substanta cea mai comuna in Univers. Oxigenul ca si substanta a fost formata in interiorul stelelor prin fuziune nucleara. Sistemul Solar, planetele, inclusiv Pamantul, s-au format acum 4.54 de miliarde de ani, si planetele au trecut aproximativ prin aceeasi procese de formare. Luand in considerare aceste observatii, se pune intrebarea fireasca, oare de ce chiar planeta noastra este asa de bogata in apa si de unde provine aceasta mare cantitate de apa, pentru ca 70% din suprafata Pamantului este acoperita de apa. 
Raspunsul la aceasta intrebare nici acum nu este foarte clara. In principiu exista 2 teorii fundamentale despre care tot se discuta intre cercetatori. Prima teorie sustine ca exista de la inceput, de la formarea Pamantului apa pe planeta. Tabara cealalta a oamenilor de stiinta insa evidentieaza faptul, ca pe vremea aceea, temperatura era asa de ridicata incat majoritatea apei foarte probabil s-a evaporat in spatiu.
 Conform acestei teorii, apele oceanelor din prezent, nu pot proveni numai din procesele initiale. Aceasta tabara a cercetatorilor a venit cu o noua idee prin care se poate explica provenienta apei de pe Terra. Se stie de mult timp ca planetele au fost lovite de mii de obiecte spatiale intr-un eveniment numit “Marele Bombardament” in urma cu 3,85 de miliarde de ani, care a desfigurat si Luna, lasand multe cratere vizibile si astazi, dar nu se stia daca aceste obiecte au fost in mare parte asteroizi sau comete. 
Asteroizii sunt roci spatiale, iar cometele sunt alcatuite in mare parte din cantitati imense de gheata. In 2009 o echipa de cercetatori de la institutul Niels Bohr din Danemarca a descoperit ca pentru acest bombardament cometele sunt responsabile, ceea ce inseamna ca o cantitate mare de apa a fost adusa pe Pamant de aceste obiecte si astfel se poate explica de unde provine o mare parte a apei de pe Pamant.
Provenienta apei in mare parte este explicata, desi oamenii de stiinta se mai dezbat si acum, cat procent din apa a fost adusa de comete si cat s-a format aici, formarea oceanelor insa pare a fi mai simpla. Bineinteles ca la inceputuri nici pe Pamant nu exista apa in forma lichida, si foarte multa apa s-a evaporat in spatiu inainte ca sa se formeze atmosfera. Dupa ce Pamantul s-a racit, gazele vulcanice au format atmosfera si apa din atmosfera a inceput sa se condenseze. In urma precipitatiilor depresiunile planetei au fost umplute cu aceasta apa.

Comentarii