Cum mori de gripa

  Sezonul de gripă din acest an este pe punctul de a începe criminal - literalmente. Centrele pentru       Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că ratele de spitalizări și decese ale virusului sunt mai mari decât cele așteptate de obicei în această perioadă a anului.Dar cum o persoană moare din cauza gripei?
 Virusul gripal poate ucide o persoană în mai multe moduri diferite, a anunțat Live Science în 2016.      De exemplu, virusul poate cauza direct moartea, a declarat pentru Live Science în 2016 un cercetător senior la Centrul pentru securitate medicală din Baltimore, dr. Amesh Adalja.
    Acest lucru se întâmplă atunci când virusul gripei produce o inflamație atât de copleșitoare a plămânilor unei persoane incat aceasta moare din cauza insuficienței respiratorii.
    Alterarea severă a plămânilor face imposibil ca o suficientă cantitate de oxigen să treacă prin țesutul pulmonar în sânge, ducând la moarte. [Fapte și efecte secundare ale gripei (Actualizat pentru 2017-2018)]
    Când cineva moare din cauza gripei, se întâmplă foarte repede, a adăugat Adalja. Gripa poate, de asemenea, ucide indirect, ceea ce înseamnă că virusul face o persoană mai sensibilă la alte probleme de sănătate, iar aceste probleme de sănătate duc la moarte. De exemplu, îmbolnăvirea cu gripa poate face anumite grupuri de persoane, cum ar fi adulții în vârstă și persoanele cu boli cronice, mai sensibile la bacteriile care cauzează pneumonie. Atunci când o persoană cu gripa face pneumonie, este considerată o infecție secundară bacteriană, a spus Adalja. (Pneumonia poate fi cauzată fie de un virus, fie de o bacterie, în cazul unei infecții secundare după gripa, este cauzată de bacterii.)
    Decesul de la astfel de infecții secundare survine, de obicei, aproximativ la o săptămână după ce persoana sa îmbolnăvit. Gripa poate duce la moarte și în alte moduri. Persoanele cu gripa se pot confrunta cu "insuficienta multipla de organe" in tot corpul ( organele interne sa inceteze sa functioneze corect), care poate fi fatala, a spus Adalja.
  Gripa poate provoca, de asemenea, alte complicații grave, inclusiv inflamația inimii, a creierului sau a țesuturilor musculare, potrivit CDC. Infecția poate duce, de asemenea, la un răspuns extrem de inflamator la nivelul întregului corp cunoscut sub numele de sepsis. (Sepsisul este o afecțiune care pune viața în pericol, care apare atunci când răspunsul organismului la infecție provoacă răni propriilor țesuturi și organe.
 Simptomele și simptomele frecvente includ febră, frecvență cardiacă crescută, frecvență crescută a respirației și care poate pune viața în pericol). Sezonul de gripa 2017-2018 a fost deosebit de dur, deoarece tulpina predominantă a gripei care se răspândește, H3N2, are tendința de a provoca simptome mai severe decât alte tulpini, a declarat Live Science în această lună.
  Desi tulpinile de gripa care circula in acest an nu se potrivesc cu cele acoperite de vaccinul antigripal al sezonului, un fenomen ciudat poate sa fi avut loc in timpul procesului de vaccinare in ouale de pui. In timpul acestui proces, tulpinile de gripa pot dobandi schimbari genetice, iar acest lucru s-ar fi intamplat pentru componenta H3N2 a vaccinului, a spus Adalja anterior.

Comentarii