Maya nevazuta: Interiorul celei mai lungi peșteri inundate din lume


Un labirint de treceri subacvatice, cu roci asemănătoare cu candelabrele aprinse de cateva raze de lumina, sunt cel mai mare sistem de peșteri inundate din lume.
Sistemul, situat în statul mexican Quintana Roo, a fost considerat a fi două pesteri mari separate - Sac Actun și Dos Ojos. Adică, până când speologii (oameni de știință care studiază peșteri) au descoperit o legătură între ele, au anunțat săptămâna aceasta cercetătorii proiectului Maya Aquifer (GAM).
Sistemul - cunoscut acum doar ca sistemul Sac Actun, - are o lungime de 347 de kilometri sau aproximativ distanța dintre New York și Boston.



Statul Quintana Roo, situat in Peninsula Yucatán, se află deasupra unor peșteri scufundate,  358 de sisteme cunoscute. Proiectul Great Maya Aquifer a explorat oficial Sac Actun și fostele sisteme Dos Ojos din martie 2017, căutând legături între cele două. 
Peșterile sunt alte lumi. Inundate cu apă dulce, ele sunt un labirint de treceri, stalactite și stalagmite. 
În 2007, cercetătorii GAM care lucrau în sistemul Sac Actun au descoperit scheletul unei fete adolescente care a trăit cu aproximativ 13.000 de ani în urmă. Scheletul, numit Naia, a fost găsit într-o groapă închisă inundată, numită Hoyo Negro, la 43 de metri sub suprafață, alături de oasele animalelor de gheață. Analiza ulterioară a oaselor a constatat că ea a trăit o viață grea și a fost subnutrită. Avea vârsta de 15-17 ani când a căzut în groapă (nu era inundată atunci) și a murit. Probabil că avea cel puțin un copil, potrivit unui studiu din 2017 din revista Nature. 




Vechii mayasi care au populat Yucatanul credeau că scufundările în cavernele inundate de sub peninsulă erau intrarea într-o lume supranaturala. Artefactele cum ar fi vasele și sculpturile din piatră, au fost găsite în peșteri, cazute în momentul în care s-au prăbușit mormintele sau pentru că au fost aruncate de locuitori ca sacrificii pentru zeul ploii, potrivit revistei Archeology Magazine.
Dincolo de valoarea sa arheologică și istorică, sistemul de peșteră este, de asemenea, parte a Aquifer-ului Maya, sistemul de apă subterană care alimentează Peninsula Yucatán. Cercetările asupra sistemului Ox Bel Ha din apropiere, au constatat că filtrarea metanului prin cuiburi și soluri alimentează un ecosistem în plină expansiune de bacterii, care, la rândul lor, devin cină pentru crustaceele de peșteră.
Schmittner și colegii săi de scufundări consideră că sistemul ar putea fi conectat la alte trei rețele de peșteri subacvatice, toate fiind grupate unul lângă altul de orașul Tulum. Ei planuiesc sa caute pasaje subacvatice care leaga aceste caverne ascunse.

Comentarii