Martisorul - traditie si comert


Martisorul se ofera pe 1 martie, puteau sa-l puna pe 29 februarie...care-i diferenta? (lol)
Am inceput sa dau martisoare de cand eram la gradinita. Erau simple si reprezentau cosari, gargarite, caini, pisici, ghiocei... Cele mai apreciate erau facute de "Fondul Plastic", de fapt Combinatul Fondului Plastic ( C.F.P), in atelierele caruia se executau lucrări, după prototipurile artiştilor romani, in general studenti, acoperind circa 18 tehnologii diverse (ceramică, sticlă, textile, metal, lemn ).

Istoria Martisorului nu se cunoaste exact dar are o poveste, trista, nu stiu ce-i cu poporul asta, totul e dramatic. Cica,  Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă (pe bune?) dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui (ce ciudat!). Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire (noi eram foarte veseli iarna!). Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat (ambitios tanarul), iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ.
A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia (n-aveau facturi la caldura!) , dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare (interzis minorilor!).
În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.
Ce poveste oribila! De ce nu una mai vesela. Sa zicem ca o fata a plecat sa spele rufele la rau. Doua camasi, una rosie si una alba, au fost luate de apa si au pornit la vale printre pietre. Un tanar, cioban..., le-a gasit impletite (cum le impletea masina de spalat AlbaLux pe vremuri). Le-a luat din apa si le-a dat fetei care plangea, de bucurie. De aici variante...a primit de la fata un snur bicolor, ori ciobanul si-a vopsit oile in rosu si alb, lana rezultata fiind martisor...

Chestiunea e ca martisoarele nu mai sunt ce au fost. Au devenit mai scumpe si mai pretentioase, pe categorii diverse in functie de beneficiar:
 nevasta, mama, soacra, sora, cumnata, sefa, colega, secretara, functionara, doctora de familie, asistenta, profesoara, diriginta, invatatoare, avocata, vecina, matusa, bunica si altele.
Esti lefter! De la cosari am trecut la bufnite, ciocarlii sau crocodili...pantofi, masina, apartament.
Comerciantii nu au nicio mila, e perioada lor de glorie. Oare produsele lor pot fi returnate in 30 de zile? Atat se poarta martisorul...
Am fost in Bulgaria de 1 Mai si am vazut martisoare agatate in copaci. Frumos dar ei au multi copaci...in Mangalia sunt doar vreo doi (cu crengi).
Cel mai ieftin martisor costa 2,50 lei. Sa fim seriosi, chiar vrei sa oferi un martisor de doi lei? Alta chestie, ca un test, ce tip de martisor cumparam? Brosa, de agatat, bratara, cercei, medalion, tarnacop...Eu raman la cele clasice, snur si bold, toate la fel, fara discriminare. Nu am multe persoane pe lista, vreo 20. Martisoare de 6 lei, pret mediu, ori 20 fac 120 lei. Ce faceam eu cu banii astia...
Acesta e un pamflet adresat barbatilor, ei ma inteleg. Doamnele vor da cu pietre, stiu! Le urez o primavara frumoasa si multe martisoare!

  

Comentarii