Cauzele slăbiciunii musculare în scleroza multiplă


 Motivul pentru care sunteți capabili să mergeți, să vă îmbrăcați hainele și să luați un pahar de pe raftul bucătăriei este din cauza legăturii dintre creier și mușchi. Creierul controlează acțiunea, trimițând semnale electrice către mușchi printr-o rețea de nervi. Aceste semnale le spun mușchilor să se miște.

Când aveți scleroză multiplă (SM), sistemul imunitar vă atacă nervii. Distruge mielina, o substanță izolatoare care înconjoară și protejează fibrele nervoase.

Deoarece mielina este deteriorată, se poate forma țesut cicatricial pe nervi. Acest lucru poate împiedica călătoria corectă a semnalelor nervoase din creier către anumite părți ale corpului.

Deteriorarea nervilor vă poate lăsa mușchii tari sau slabi, reducându-vă capacitatea de a vă mișca și de a efectua activități de zi cu zi. Slăbiciunea apare adesea doar pe o parte a corpului sau doar în picioare sau trunchi.

Slăbiciunea, la fel ca alte simptome ale SM, poate să apară și să dispară pe măsură ce experimentați erupții și remisii în cursul bolii.

Tipuri de slăbiciune musculară

Când fibrele nervoase sunt deteriorate, creierul nu vă poate transmite în mod eficient mușchilor semnalele de care au nevoie pentru a se flexa sau a se contracta. Ca urmare, nu veți putea folosi corect acești mușchi.

De asemenea, mușchii tăi slăbesc atunci când nu îi folosești. Chiar și mușchii care nu sunt afectați direct de SM pot deveni slabi dacă simptome precum oboseala și durerea vă împiedică să vă mișcați și să le exercitați. În timp, mușchii pot deveni din ce în ce mai slabi.

Unii oameni cu SM constată că mușchii lor obosesc mai ușor decât de obicei. De exemplu, cineva cu SM ar putea constata că picioarele lor ar putea începe să se simtă instabile sau ar putea avea probleme cu mișcarea lor după perioade de exerciții, cum ar fi mersul pe jos.

Uneori, MS afectează mușchii piciorului, ceea ce face dificilă mersul într-un model normal al călcâiului. Ca rezultat, piciorul tău poate trage pe sol atunci când mergi. Aceasta se numește "drop foot".

Cum se tratează slăbiciunea musculară

Principalele tratamente pentru SM se vor concentra pe încetinirea progresiei bolii, prevenirea atacurilor care afectează nervii și ameliorarea simptomelor. Medicamentele care îndeplinesc aceste obiective pot fi pilonii terapiei dumneavoastră cu SM. Acestea ar putea include:

  • medicamente steroizi
  • terapia cu interferon beta
  • schimbul de plasmă
  • acetat de glatiramer (Copaxonă)
  • relaxante musculare

    Exercițiul este o altă componentă importantă a tratamentului dumneavoastră. O combinație de exerciții de antrenament cardio și de forță poate combate slăbiciunea musculară și vă poate oferi mai multă energie. Dacă mușchii tăi au devenit slabi din cauza lipsei de utilizare, exercițiile de rezistență folosind greutăți îi pot întări.

Un kinetoterapeut vă poate ajuta să dezvoltați un program de exerciții fizice care să corespundă nivelului dvs. de abilități și să se potrivească cu orice limitări pe care le-ați putea avea. Terapeutul vă poate arăta, de asemenea, cum să faceți exercițiile corect, astfel încât să nu vă răniți sau să nu vă simțiți prea obosiți.

Când slăbiciunea dvs. este cauzată de deteriorarea fibrelor nervoase, strategia de tratament este puțin diferită.

Scopul va fi să folosiți mușchii afectați cât mai mult posibil, rămânând mai activi. Apoi veți învăța exerciții de antrenament cu greutăți pentru a întări mușchii din jurul celor care au fost deteriorați.

În acest caz, terapeutul vă va învăța modalități de a minimiza efectele slăbiciunii musculare. Veți învăța cum să utilizați dispozitive de asistență, cum ar fi un baston, un walker sau acolade, dacă aveți nevoie de ele.

Pentru căderea piciorului, terapeutul poate prescrie o atelă de gleznă (orteză) pentru a împiedica glisarea piciorului în timp ce mergeți. Este posibil să aveți nevoie de terapie ocupațională pentru a învăța noi strategii pentru a vă deplasa în casă și la serviciu.

      În plus, următorii pași pot ajuta la ameliorarea simptomelor SM:

  • menținerea unei rutine adecvate de somn și odihnă
  • reducerea stresului
  • menținându-vă temperatura corpului rece
  • consumul unei diete sănătoase și echilibrate

Lucrul cu medicul dumneavoastră

Simptomele SM nu sunt unice. Toată lumea experimentează boala diferit. De aceea, este important să abordați slăbiciunea musculară împreună cu medicul și terapeutul fizic și să găsiți soluții împreună.

Poate fi necesar să încercați diferite tratamente până când găsiți unul care vă ameliorează slăbiciunea musculară și alte simptome. Aceste tratamente pot include o combinație de medicamente, kinetoterapie și dispozitive de asistență.

Dacă un tip de terapie nu este eficient, reveniți la medicul dumneavoastră cu orice îngrijorare. Printr-o perioadă de încercări și erori, este posibil să puteți găsi o altă terapie care să funcționeze mai bine pentru dvs.

SM este o boală provocatoare. Fără sprijin, este posibil să începeți să vă simțiți izolat. Pentru a evita acest lucru, rămâneți conectat cu prietenii și familia, alăturați-vă unui grup de sprijin și participați la activități și hobby-uri plăcute.

Comentarii