Oboseală SM: Ce trebuie să știți

 


În timp ce majoritatea oamenilor asociază scleroza multiplă (SM) cu slăbiciune musculară, amorțeală și durere, oboseala este de fapt cel mai frecvent simptom al afecțiunii.

Aproape 80 la sută dintre persoanele diagnosticate cu SM prezintă oboseală la un moment dat, potrivit Asociației Sclerozei Multiple din America.

Oboseala este definită ca oboseală extremă sau epuizare neîncetată. Oboseala asociată cu SM poate fi dificil de rezolvat și este, de asemenea, dificil de explicat altor persoane. Deși este un simptom invizibil, oboseala este foarte reală pentru cei care trăiesc cu această afecțiune.

Primul pas pentru tratarea oboselii este de a afla ce o provoacă. Oboseala poate fi rezultatul leziunilor nervoase cauzate de SM. Problemele de somn, depresia și efectele secundare ale medicamentelor ar putea fi, de asemenea, parte a problemei.

Vestea bună e că este posibil să gestionați oboseala cu combinația corectă de medicamente, modificări ale stilului de viață și sfaturi pentru economisirea de energie.

Ce cauzează oboseala SM?

În prezent, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin cauza exactă a oboselii legate de SM. Unii cred că oboseala poate fi legată de activarea constantă a sistemului imunitar, ca și cum ar avea virusul gripal în orice moment.

Alții teoretizează că oboseala este legată de necesitatea creierului de a lucra mai mult la persoanele cu SM.

Scanările RMN au arătat că persoanele cu oboseală SM utilizează o zonă mai mare a creierului pentru a îndeplini sarcini decât persoanele fără oboseală. Ca răspuns la afectarea nervilor, creierul unei persoane cu SM poate găsi noi căi pentru trimiterea mesajelor. Se crede că acest lucru ia mai multă energie.

Senzația de oboseală poate fi, de asemenea, rezultatul slăbiciunii musculare asociate cu SM.

  Complicațiile SM care pot provoca, de asemenea, simptome de oboseală includ:

 - dureri cronice

 - tulburări emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia

 - anemie

 - capacitate fizică redusă

 - fiind supraponderal sau obez

 - funcție tiroidiană redusă

 - probleme de somn, cum ar fi insomnia, apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite

 - diabet

 - infecții

Oboseala poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru a trata spasticitatea, durerea și disfuncția vezicii urinare.

Ce simți?

Nu toată lumea experimentează oboseala în același mod, iar sentimentul poate fi dificil de explicat altora. În general, există două tipuri de oboseală MS: o senzație generală de oboseală extremă și oboseală musculară.

Oboseala MS este diferită de oboseala obișnuită. Unii oameni cu SM descriu oboseala ca fiind senzația că ești îngreunat și că fiecare mișcare este dificilă sau stângace. Alții descriu ca o mahmureală care nu  dispare.

Pentru alții, oboseala este mai mult mentală. Creierul devine neclar și devine dificil să gândești clar. Oboseala vă poate afecta vederea, precum și capacitatea de a vorbi fără a vă încurca cuvintele.

Oboseala MS se distinge și prin următoarele caracteristici:

 - apare zilnic

 - apare adesea dimineața chiar și după o noapte bună de somn

 - tinde să se înrăutățească pe măsură ce ziua progresează

 - este agravată de căldură și umiditate

 - poate apărea brusc

 - interferează cu sarcinile zilnice, cum ar fi munca

                                                    Scala de oboseală MS

Oboseala este dificil de explicat sau cuantificat. Acesta este motivul pentru care medicii au dezvoltat scala modificată de impact asupra oboselii (MFIS). Este folosita pentru a evalua modul în care oboseala afectează viața cuiva.

MFIS durează doar 5 sau 10 minute pentru a se completa la cabinetul unui medic. Include o serie de întrebări sau afirmații despre sănătatea ta fizică, cognitivă și emoțională.

Vi se va cere să evaluați cât de puternic reflectă fiecare afirmație experiențele dvs. din ultima lună pe o scară de la 0 la 4, 0 fiind „niciodată” și 4 fiind „aproape întotdeauna”.

                         Exemple de declarații pe care vi se va cere să le evaluați includ:

 - Mușchii mei se simt slabi.

 - Trebuie să tin un ritm în activitățile mele fizice.

 - Am probleme cu concentrarea.

 - Am fost mai puțin motivat să particip la activități sociale.

Suma tuturor evaluărilor dvs. este scorul dvs. MFIS. Un scor mai mare înseamnă că oboseala vă afectează în mod semnificativ viața de zi cu zi. Scorul vă poate ajuta pe dvs. și pe medicul dumneavoastră să elaborați un plan de management care să abordeze simptomele dvs. speciale de oboseală.

Cum o tratezi

Dacă aveți oboseală, faceți o programare cu medicul dumneavoastră pentru a discuta despre posibilele opțiuni de tratament. Un medic va dori probabil să efectueze câteva teste pentru a afla mai multe despre ceea ce vă poate cauza oboseala.

Pe baza rezultatelor acestor teste, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente sau vă poate recomanda consiliere, kinetoterapie și terapie ocupațională.

Medicamente

În funcție de cauzele care vă cauzează oboseala SM, medicul vă poate prescrie:

 - medicamente antiinflamatoare pentru durere, cum ar fi aspirina. Un studiu din 2012 a constatat că administrarea a 100 mg de aspirină de două ori pe zi a redus semnificativ oboseala legată de MS.

 - amantadina (Gocovri), un medicament antiviral care poate ajuta la oboseala SM. Cu toate acestea, mecanismul său pentru tratarea oboselii este necunoscut.

 - armodafinil (Nuvigil) sau modafinil (Provigil), care sunt medicamente utilizate în mod obișnuit pentru tratarea narcolepsiei. Au arătat unele dovezi ale promovării stării de veghe la persoanele cu oboseală SM și pot ajuta, de asemenea, cu probleme de somn.

 - suplimente de fier pentru tratarea anemiei

 - somnifere pentru tratarea insomniei, cum ar fi zolpidem (Ambien, Intermezzo)

 - multivitamine pentru tratarea deficiențelor nutriționale cauzate de o dietă deficitară

 - antidepresive precum fluoxetina (Prozac) sau bupropion (Wellbutrin)

 - medicamente pentru a ajuta la spasticitatea picioarelor

 - medicamente pentru disfuncția urinară, în cazul în care nevoia de a folosi baia vă menține treaz noaptea

 - metilfenidat (Ritalin) sau dextroamfetamină (Dexedrina), care sunt utilizate în mod normal pentru tratarea tulburărilor de hiperactivitate cu deficit de atenție și narcolepsie. Aceste medicamente pot fi utilizate pentru a îmbunătăți starea de veghe și pentru a crește energia.

Dacă credeți că unul dintre medicamentele dvs. actuale vă poate cauza oboseala, adresați-vă medicului dumneavoastră despre posibilitatea de a vă schimba medicamentul sau de a ajusta doza. Nu încetați să luați medicamentele fără a vă consulta mai întâi medicul.

                                                         Sfaturi despre stilul de viață

Este posibil ca persoanele cu oboseală MS să-și reîncarce bateriile cu repaus frecvent și cu un somn scurt zilnic, dar este, de asemenea, posibil să vă planificați și să vă programați activitățile zilnice pentru a vă ajuta să economisiți energie.

Pentru a economisi energie, încercați aceste sfaturi:

 - Împărțiți proiectele mari în părți mai mici.

 - Planificați-vă lista de cumpărături în avans.

 - Solicitați livrarea produselor alimentare.

 - Gătește-ți toate mesele săptămânii simultan, dacă este posibil.

 - Organizați-vă casa astfel încât obiectele folosite frecvent să fie depozitate în locuri ușor accesibile.

 - Folosiți cărucioare pentru a transporta obiecte mai grele prin casă.

 - Asigurați-vă că aveți o iluminare bună în casa dvs., astfel încât să nu vă străduiți să vedeți lucrurile clar.

 - Luați în considerare utilizarea dispozitivelor adaptive pentru îmbrăcăminte, scăldat și treburile casnice.

 - Păstrați-vă casa rece dacă oboseala tinde să se înrăutățească atunci când este cald.

 - Utilizați un dezumidificator dacă oboseala dvs. tinde să se amplifice pe vreme umedă.

 - Folosiți un permis de handicap și parcați aproape de clădire.

Deși conservarea energiei este importantă, prea multă odihnă poate fi contraproductivă. Exercițiul zilnic este esențial pentru menținerea forței musculare și consolidarea rezistenței. Încercați aceste exerciții și activități pentru SM.

Există mai multe alte modificări ale stilului de viață și remedii care vă pot ajuta să luptați împotriva oboselii. Acestea includ:

 - mergi la kinetoterapie pentru a afla despre modalități de a-ți conserva energia și pentru a stabili o rutină de exerciții

 - întâlnirea cu un terapeut ocupațional pentru a simplifica sarcinile la locul de muncă sau acasă

 - practicând o bună igienă a somnului

 - căutați consiliere psihologică dacă sunteți deprimat sau anxios

 - reducerea consumului de alcool

 - consumul unei diete sănătoase bogate în fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine ​​slabe

 - consumul unei diete vegane sau vegetale. Un studiu din 2016 a constatat că persoanele cu SM care au urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante, au avut o îmbunătățire semnificativă a oboselii după 12 luni.

 - reducerea stresului. Yoga, meditația și tai chi sunt modalități excelente de a reduce stresul și de a vă angaja în activitate fizică.

Puteți depăși oboseala cu combinația corectă de medicamente și modificări ale stilului de viață.

Comentarii