Scleroza multiplă: tratament cu kinetoterapie

 


Scleroza multiplă (SM) este o boală neurologică progresivă care dăunează nervilor. Această deteriorare duce adesea la simptome grave, cum ar fi următoarele:

  • amorțeală și furnicături
  • slăbiciune
  • dureri musculare
  • probleme de vedere

La unii oameni, SM poate fi agresivă și poate avansa rapid. La alte persoane, poate fi ușoară și poate progresa într-un ritm mult mai lent, cu perioade lungi de inactivitate.

În orice caz, kinetoterapia (PT) poate fi o parte importantă a tratamentului pentru persoanele cu SM. Citiți mai departe pentru a afla ce poate face PT pentru a vă ajuta să vă gestionați SM.

De ce PT poate fi de ajutor cu SM

PT pentru SM implică exerciții pentru a vă întări mușchii și a vă îmbunătăți mersul (modul în care mergeți) și echilibrul și coordonarea. De asemenea, implică întinderi pentru a vă ajuta să mențineți mobilitatea și să preveniți spasmele musculare. PT poate include, de asemenea, instruire cu privire la modul de utilizare a mijloacelor de mobilitate, cum ar fi un baston, un walker sau un scaun cu rotile.

PT poate fi de ajutor chiar și în primele etape ale SM. Vă poate ajuta:

  • învățați cum să vă sprijiniți și să vă descurcați cu corpul în schimbare
  • evita simptomele exacerbatoare
  • dezvolta forta si rezistenta
  • recâștigați abilitățile după o recidivă a bolii

O discuție cu un kinetoterapeut vă poate ajuta să înțelegeți cum se va schimba corpul dumneavoastră pe măsură ce boala progresează. Obținerea PT vă poate ajuta să vă pregătiți pentru aceste schimbări și vă poate ajuta să vă mențineți sau să vă îmbunătățiți un stil de viață sănătos.

Kinetoterapie în diferite stadii ale SM

PT poate fi util în diferite etape ale stării dumneavoastră și pentru diferite tipuri de SM.

La diagnostic

În momentul diagnosticării SM, este important să vă întâlniți cu un terapeut fizic pentru o evaluare de bază. Acest examen permite terapeutului să vadă de ce este capabil corpul tău acum, astfel încât să poată compara asta cu abilitățile tale viitoare. De asemenea, puteți discuta despre limitările dvs. fizice și puteți înțelege ce niveluri de exercițiu și activitate fizică sunt potrivite pentru dvs.

După examenul inițial, este posibil să nu fie nevoie să continuați să vedeți un kinetoterapeut. Dar, probabil, veți dori să continuați cu PT dacă aveți un tip de SM agresiv, care progresează rapid.

În timpul unei recidive

O recidivă - numită și flacără sau exacerbare - este o perioadă de timp în care simptomele SM sunt mai frecvente sau severe. În această perioadă, este posibil să aveți dificultăți mai mari cu sarcinile de zi cu zi care includ:

  • lucru
  • gătit
  • mersul pe jos
  • baie

Fizioterapeutul dvs. va ști cum vă afectează recidiva, efectuând un examen fizic și comparându-l cu evaluarea inițială. După o recidivă, ar trebui să vă întâlniți cu terapeutul fizic pentru a relua PT. Terapia după o recidivă vă poate ajuta să vă recâștigați o parte din forța pe care ați fi pierdut-o în timpul recăderii.

Pentru scleroza multiplă progresivă

Dacă aveți SM progresivă primară, nu aveți recidive. În schimb, boala dumneavoastră este pe un declin gradual, constant.

Dacă sunteți diagnosticat cu acest tip de SM, rugați-l pe medicul dumneavoastră să vă trimită imediat la un kinetoterapeut. Este crucial pentru sănătatea și bunăstarea dvs. să începeți PT cât mai curând posibil. PT vă poate învăța cum să compensați schimbările pe care le veți experimenta. De asemenea, poate fi necesar să învățați cum să utilizați un dispozitiv de asistență pentru mobilitate, cum ar fi un dispozitiv în picioare sau un scaun cu rotile.

Pentru scleroza multiplă avansată

Persoanele cu SM avansată prezintă simptome severe ale SM. În majoritatea cazurilor, persoanele cu SM avansată sunt nonambulatorii. Aceasta înseamnă că nu pot merge sau se pot deplasa fără ajutorul unei alte persoane sau a unui dispozitiv motorizat. De asemenea, persoanele aflate în acest stadiu au un risc crescut de a dezvolta alte condiții de sănătate, cum ar fi osteoporoza sau epilepsia.

Persoanele cu SM avansată pot beneficia în continuare de PT. De exemplu, PT vă poate ajuta să învățați să stați corect, să dezvoltați forța superioară a corpului și să mențineți capacitatea de a utiliza mijloace de mobilitate.

Unde veți avea kinetoterapie

Kinetoterapia se poate face în mai multe locații care includ:

  • casa ta
  • ambulatoriu
  • un centru de tratament pentru SM

PT pentru SM poate fi diferit în funcție de locul în care este furnizat. În unele cazuri, stadiul bolii determină unde ar trebui să aveți PT. În alte cazuri, este posibil să puteți selecta opțiunea care funcționează cel mai bine pentru dvs.

PT internat

Veți primi îngrijire internă în timp ce stați la un centru medical. PT efectuat într-o unitate de spitalizare se face adesea într-un spital, un centru de tratament pentru SM sau o unitate de îngrijire pe termen lung.

Majoritatea persoanelor care necesită PT internat au suferit o cădere sau un anumit tip de leziune din cauza SM. Persoanele cu SM în stadiu avansat pot trăi, de asemenea, într-un centru de asistare a vieții, iar PT poate fi necesară ca parte a tratamentului.

PT ambulatoriu

Îngrijirea ambulatorie are loc la cabinetul unui medic, la cabinetul de kinetoterapie sau la centrul de terapie. Oamenii care au PT ambulatoriu vin la locul de tratament și pleacă după aceea.

PT ambulatoriu poate fi o alegere bună pentru persoanele care se recuperează după o recidivă sau care învață să facă față modificărilor fizice cauzate de SM.

Ingrijirea acasa

Cu îngrijirea la domiciliu, un kinetoterapeut va veni la tine acasă pentru a-ți oferi PT. Oamenii din toate etapele SM pot folosi îngrijirea la domiciliu.

Acest tip de terapie poate fi util în special pentru persoanele care au fost diagnosticate recent cu SM și care învață să facă față unor ușoare modificări ale abilităților lor fizice. Îngrijirea la domiciliu poate fi, de asemenea, bună pentru persoanele care au SM în stadiu târziu și care sunt neambulatorii.

Realizarea planului de tratament

Dacă aveți SM, discutați cu medicul dumneavoastră despre cursul tratamentului. Dacă doriți să începeți să lucrați cu un kinetoterapeut, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru o recomandare.

MS este diferit pentru toată lumea, iar unele persoane pot răspunde bine la anumite exerciții, în timp ce altele nu. Fii sincer cu medicul și terapeutul tău cu privire la simptomele tale și la modul în care te simți, astfel încât să poată crea un program PT potrivit pentru tine.



Comentarii